Episcopus pren forma a la Catedral de Vic. La Catedral desconeguda a l’abast de tothom

El Bisbat de Vic, conjuntament amb l’Ajuntament de Vic, signa un conveni amb la Diputació de Barcelona per a dinamitzar i revaloritzar la Catedral de Vic des de diferents àmbits. En aquest sentit, estableix un conveni de col·laboració en el que la institució de la Diòcesi de Vic es compromet a realitzar un seguit d’actuacions que han de permetre a curt termini posar a l’abast de la ciutadania nous espais fins ara mai visitables a la Catedral. El conveni està dotat amb 66.771,27 euros , dels quals 40.000 euros provenen de la Diputació de Barcelona i 26.771,27 euros del Bisbat de Vic.

 

 

Les activitats que es portaran a terme son:

 

1.    Congrés Internacional “La diòcesi de Vic i l’Església catalana en el context europeu”. Congrés organitzat conjuntament amb la Universitat de Vic Universitat Central de Catalunya entre el 29 de novembre i l’1 de desembre de 2017. Un Congrés adreçat als investigadors i grups de recerca interessats en qualsevol aspecte de la història del Bisbat de Vic en el context europeu. Les ponències han estat encomanades a especialistes de referència en diferents matèries de l'interès del simposi, entre els quals destaquem Paul Freedman (Universitat de Yale), Mn. Antoni Pladevall, Ramon Ordeig, Imma Ollich, Josep Moran o Mons. Carlos Alberto Moreira Azevedo (bisbe membre del Consell Pontifici per a la Cultura de la Santa Seu, delegat del seu president Card. Gianfranco Ravasi). Les ponències i comunicacions s’han estructurat en quatre àrees de coneixement:

A. Societat i política

B. Art i patrimoni

C. Pensament i educació

D. Llengua i literatura

 

2.     “Episcopus round project” amb la presentació a la Sala Sínodes del Palau Episcopal de tots els principals estudis realitzats de la Catedral per a dinamitzar les visites i iniciar un procés d’obertura de la Catedral, així com una visita a la nova sala canònica descoberta feia uns mesos. Els Estudis encarregats han estat:

a)   Estudi a càrrec del Grup de Recerca en Història, Arquitectura i Disseny (GRHAD) de la Universitat Internacional de Catalunya per a dinamitzar la visita de la Catedral amb l’elaboració de continguts per a cada un dels espais com les naus i les capelles de la Catedral, la cripta, el claustre romànic i gòtic, campanar, retaule gòtic de Sant Pere, Capelles de La Rodona i de l’Esperit Sant, Tresor, Pintures de Josep Maria Sert, etc...

b)  Estudi de millora dels usos de la Catedral per adequar els circuits de visites a les instal·lacions actuals de la Catedral.

c)   Treballs arqueològics, geològics i arquitectònics per l’adequació de la zona del romànic de la Catedral per després fer-ne l’espai expositiu d’Oliba (2018) que será obert al públic; sent un espai mai vist fins ara.

3.     Organització de visites guiades a la Catedral amb rutes especialitzades segons localitzacions i públics. Visites guiades d’alt contingut històric i cultural per a cada un dels públics a la Catedral de Vic en el marc dels bisbes commemorats. Aquestes s’organitzaran en 3 sessions de dissabte al matí.

a)   Oliba i la gran catedral romànica - La Catedral olibana i els testimonis que ens han arribat. Cripta i campanar. Dissabte, 25 de novembre 11.30 h. Ponent: Joan Arimany. Gestor cultural. Especialista en religiositat popular. Visita guiada a la “Catedral d’Oliba”. La visita comptarà amb una introducció biogràfica de la figura del bisbe, i dels criteris que impulsà des de la mitra. Es visitaran els espais que conservem de la catedral Olibana: fonaments de Santa Maria de la Rodona, Cripta de la Catedral, Campanar romànic, i restes escultòriques de la portalada que es guarden al Museu Episcopal de Vic.

b)  Veyan i la “nova” catedral de Sant Pere de Vic. Dissabte, 2 de desembre 11.30 h. Biografia del bisbe, criteris de govern. La consagració de la catedral actual. Ponent: Dani Font. Secretari de la Comissió Diocesana del Patrimoni Cultural del bisbat de Vic. Visita guiada a la “Catedral de Veyan”. La visita comptarà amb una introducció biogràfica de la figura del bisbe, i dels criteris que impulsà des de la mitra. Es visitaran els espais de la “Nova Catedral”: façana, capella del Pilar, voltes de la Catedral, i la Sala de Sínodes del Palau Episcopal.

c)   Torras i Bages i la decoració de Josep Maria Sert. Dissabte, 16 de desembre 11.30h. Ponent: Miquel Illa-Català. Especialista en la pintura de Sert. Visita guiada a la “Catedral de Torras i Bages”. La visita comptarà amb una introducció biogràfica de la figura del bisbe i dels criteris que impulsà des de la mitra, així com del procés de creació de les pintures murals de Sert i les seves diferents etapes. Es visitaran i comentaran en detall les pintures murals i la capella de la Mare de Déu de Montserrat de la Catedral.

4.    Oferta pedagògica per a les escoles al voltant de la figura de Josep Maria Sert.  Es posen a l’abast 3 maletes pedagògiques per a cada un dels cicles educatius:

a)   Educació primària: Aprenem rimant. La maleta de Torras i Bages. La visita se centra a descobrir la figura de TB com un bisbe amb inquietuds culturals molt fortes que el va portar a estar vinculat a grans figures del seu temps. Coneixerem la seva amistat amb Sert i descobrirem com va ser el procés per pintar la catedral i quins són els temes escollits. Treballarem amb dibuixos fets per la Pilarín Bayés.

b)  Educació secundària: De mitres a pinzells. Descobrim la història plegats. La visita es centrarà en l’encàrrec de la decoració de la catedral: a partir d’una selecció de cartes del seu epistolari, sobretot amb Sert, s’analitzaran les relacions que estableix el bisbe amb els artistes i el gran encàrrec que va rebre Sert per la Catedral. Profunditzarem amb la iconografia de la decoració interior de la catedral, una obra singular i única i, alhora, un emblema de la ciutat de Vic.

c)   Batxillerat: Torras i Bages: una peça clau en la història. A partir d’una selecció de cartes del seu epistolari, sobretot amb Sert, s’analitzaran les relacions que estableix el bisbe amb els intel·lectuals de l’època com Joan Maragall, Sor Eulàlia Enzizu o els germans Llimona i el gran encàrrec que va suposar la pintura de la Catedral.

5.     Simpòsium tecnològic sobre els resultats obtinguts en l’estudi d’eficiència energètica de les dependències episcopals i proposta d’accions a portar a terme. S’encarrega un estudi d’eficiència energètica de la Catedral per tal de garantir les condicions adequades de cara al visitant (sobretot pel que fa referència a la calefacció), i després es realitzarà una jornada tècnica (simposium) per a formada pels especialistes redactors del projecte, professionals del món de l’ecologia sostenible provinents de diferents institucions de renom català i personal tècnic del Bisbat de Vic. Una sessió que serà molt profitosa per a posar en comú les propostes presentades i enfocar, definitivament, una proposta final per a poder portar a terme.

 

Totes aquestes accions seran possibles gràcies a aquest conveni signat amb la Diputació de Barcelona i que s’hauran d’executar al llarg d’aquest 2n semestre de 2017.