Sant Joan de les Abadesses commemora el bisbe Torras i Bages en motiu del centenari de la seva mort

Aquest dissabte 12 de novembre a les 18h s’inaugura l’exposició itinerant “Torras i Bages i els artistes” a Sant Joan de les Abadesses en motiu del centenari de la seva mort. Una exposició que va projectar-se primer a Igualada, després a Manresa i ara a la comarca del Ripollès. Anirà acompanyada d’una conferència “Torras i Bages i el modernisme” a càrrec de Bàrbara Marchi al Palau de l’Abadia. Tanmateix el dissabte 19 de novembre a les 17h també a Sant Joan de les Abadesses s’inaugurarà l’escultura de Torras i Bages elaborada per Francesc Fajula i que s’ubicarà als jardins de la plaça Torras i Bages d’aquest municipi, presentant després el llibre “Torras i Bages: home de l’eternitat” a càrrec de Sr. Xavier Baró, historiador i coautor del llibre. Aquests actes formen part de l’any commemoratiu d’aquest bisbe i dins el projecte Episcopus del Bisbat de Vic.

 

Exposició itinerant “Torras i Bages i els artistes”

Exposició divulgativa de la personalitat de Josep Torras i Bages (1846- 1916). Es tracta d’una exposició d’una selecció d’entre els 58 dibuixos que diversos artistes, membres del Cercle Artístic de Sant Lluc, regalaren al bisbe Josep Torras i Bages, el dia del seu sant, l’any 1898 i que conformen un àlbum de gran valor que avui forma part de les importantíssimes col•leccions d’art que aplega el Museu Episcopal de Vic.

 

L’exposició estarà a Sant Joan de les Abadesses del 12 de novembre a l’11 de desembre de 2016. L’acte d’inauguració serà el mateix divendres 12 de novembre a les 18h al Palau de l’Abadia. Després de la inauguració, a la mateixa ubicació hi haurà la conferència “Torras i Bages i el modernisme” a càrrec de la Sra. Barbara Marchi, doctora en Història de l’Art. A l’acte hi assistirà l’Il•lustríssim Alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Sr. Ramon Roqué i Monsenyor Romà Casanova, Bisbe de Vic. 

 

Aquesta exposició vol posar de manifest la gran aportació que va fer el bisbe Torras i Bages al món de l’art que el descriu com a un home amb una gran sensibilitat envers la producció artística i cultural que conformen la identitat d’un país. Profundes conviccions com el seny, la llengua i pensament catalans, el convertiren, en el seu moment, en un dels principals impulsors de la Renaixença catalana.

 

L’exposició s’estructura a partir de 2 capítols bàsics:

1- Torras i Bages: Bisbe de Vic, autor prolífic de llibres, escrits pastorals i publicacions amb un prestigi que ultrapassa la diòcesi vigatana, amb una enorme influència entre els intel•lectuals i polítics de l’època, i durant tot el segle XX.

2- L’art i els artistes: En la seva etapa apostòlica i cultural, va ser consiliari del Cercle Artístic de Sant Lluc

 

Entre les peces rellevants se’n destaca: carta pastoral “Espòs de Sang”, cartes i llibres escrits per Torras i Bages, bàcul del bisbe (disseny de Llimona), 28 dibuixos que els artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc regalaren a Torras i Bages, vídeo amb imatges de les pintures de Sert a la Catedral de Vic, entre d’altres.

 

Inauguració de l’escultura de Torras i Bages a càrrec de Francesc Fajula 

L’artista Francesc Fajula ha elaborat una escultura del bisbe Torras i Bages d’una alçada aproximada de 2 metres i feta amb terra cuita. Una escultura que s’ubicarà als jardins de la plaça Torras i Bages i que ha de permetre commemorar la gran tasca que va fer aquest bisbe no solament pel poble de Sant Joan sinó per tot el territori de la diòcesi de Vic. 

 

Acte seguit es farà la presentació del llibre “Torras i Bages: home de l’eternitat” a càrrec d’un dels seus autors, Sr. Xavier Baró. Un llibre editat aquest 2016 i que vol ser una modesta contribució a la recuperació i posada en valor del bisbe de Vic, en el centenari del seu traspàs, i alhora un homenatge a aquest insigne pastor que fecundà amb la seva magna obra el pensament del seu temps, deixant una profunda empremta per a les generacions futures.

 

La inauguració de l’escultura serà a Sant Joan de les Abadesses el dissabte 19 de novembre a les 17h als jardins de la plaça Torras i Bages. Després de la inauguració hi haurà la presentació del llibre “Torras i Bages: home de l’eternitat” a càrrec d’un dels seus autors, Sr. Xavier Baró. Els actes seran presidits per l’Alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Il•lustríssim Sr. Ramon Roqué i el Bisbe de Vic, Excm. i Rvdm. Sr. Romà Casanova, amb l’assistència del Director General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Sr. Enric Vendrell i el Vicepresident responsable de l’Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Benestar de la Diputació de Girona, Il•lustríssim Sr. Albert Piñeira.

 

Aquests actes s’emmarquen dins el projecte Episcopus, liderat pel Bisbat de Vic, i que aquest 2016 commemora els 100 anys de la mort de Torras i Bages.