Proposta pedagògica per les escoles 2016-2017

Seguint amb el projecte Episcopus, des del Bisbat de Vic presentem per segon any consecutiu una nova proposta pedagògica per a primària, secundària i batxillerat. Aquest any commemorant el bisbe Torras i Bages (TB), el qual aquest 2016 celebrem el centenari de la seva mort.

Per a cada un dels nivells educatius es proposa una visita guiada diferent. Totes elles transcórren dins la Catedral de Vic i tenen una durada entre 1 hora - 1 hora i mitja. Les visites estan previstes portar-se a terme durant tot el curs escolar 2016-17 en horari de 10 a 13h i de 15 a 19h de dilluns a divendres.

Educació primària:

Visita dinamitzada per l’espai de la Catedral situant-la dins el marc històric, social i cultural del bisbe TB, per tant, a finals del segle XIX i principis del segle XX. La visita se centra a descobrir la figura de TB com un bisbe amb inquietuds culturals molt fortes que el va portar a estar vinculat a grans figures del seu temps. Coneixerem la seva amistat amb Sert i descobrirem com va ser el procés per pintar la catedral i quins són els temes escollits. Treballarem amb dibuixos fets per la Pilarín Bayés.

 

Educació secundària:

Visita a la Catedral per conèixer la personalitat del bisbe TB. Partint de la coneixença del paper d’un bisbe, descobrirem la situació social, política i cultural de la Catalunya de finals del segle XIX i principis del segle XX.

La visita es centrarà en l’encàrrec de la decoració de la catedral: a partir d’una selecció de cartes del seu epistolari, sobretot amb Sert, s’analitzaran les relacions que estableix el bisbe amb els artistes i el gran encàrrec que va rebre Sert per la Catedral. Profunditzarem amb la iconografia de la decoració interior de la catedral, una obra singular i única i, alhora, un emblema de la ciutat de Vic.

S’aprofitarà per a fer una visita també a l’exposició permanent de TB a la Catedral i l’audiovisual de la mateixa.

 

Batxillerat:

Visita a la Catedral a través de la vessant històrica i cultural del bisbe TB. Descobrirem la singularitat i les aportacions de TB en el moment històric que s’estava vivint a Catalunya; connectant amb fets històrics com la Setmana Tràgica, la renaixença, el noucentisme o el modernisme.

A partir d’una selecció de cartes del seu epistolari, sobretot amb Sert, s’analitzaran les relacions que estableix el bisbe amb els intel·lectuals de l’època com Joan Maragall, Sor Eulàlia Enzizu o els germans Llimona i el gran encàrrec que va suposar la pintura de la Catedral.

La visita pretendrà fer un treball transversal on els alumnes guiïn el discurs i facin una recerca i descoberta del personatge. S’aprofitarà per a fer una visita també a l’exposició permanent de TB a la Catedral i l’audiovisual de la mateixa.