Oratori Episcopus

Objectiu:

Creació d’un oratori musical que expliciti i homenatgi l’aportació dels bisbes commemorats a l’Església i a la cultura catalanes. Per a la interpretació caldrà una orquestra i un nombrós cor format per cantaires de tota la geografia del bisbat, amb qui ja s’ha contactat i han mostrat la disposició a participar-hi. Serà executat a les ciutats de Vic, Manresa, Igualada i Ripoll. Es pretén que, malgrat l’alt nivell musical de la composició, l’acte tingui una difusió i participació populars.

Títol: Diàleg patriarcal

Llibret: Mn. Josep Ruaix i Vinyet
Música: Mons. Valentí Miserachs i Grau

 

Sinopsi:

Per uns instants el Montseny i Montserrat es converteixen en talaia des d’on Oliba i Torras i Bages entaulen un diàleg on cristal·litza la poètica de més de mil cinc-cents anys de vida. La música de Miserachs —plena d’èpica— vol transmetre a l’auditori la riquesa de la cultura catalana d’una manera emotiva. Desprès de l’èxit de «Pau i Fructuós », compost amb motiu dels 1.750 anys del martiri de sant Fructuós, de «Mil anys», amb motiu del mil·lenari d’Igualada, i de «Noces de Sang», commemorant el miracle d’Ivorra, el compositor ha assumit la composició de l’oratori «Diàleg patriarcal» com a obra culminant d’aquests oratoris i obra magna de la seva trajectòria personal.

Interpretacions:

Quatre solistes (baix, bariton, tenor i soprano)
Orquestra Simfònica del vallès
Cors formats per cantaires de tota la geografia del bisbat de Vic
Cors infantils

Dates:

S'interpretarà durant el mes d'octubre del 2018 a les ciutats de Vic, Manresa, Igualada, Ripoll  Barcelona.

Pressupost:

El projecte de composició i interpretació als quatre llocs suposa un pressupost d'aproximadament 150.000 euros. Aquest pressupost contempla la composició i edició de les partitures; l’edició del llibret amb el text per a totes les sessions; els assaigs del compositor amb responsables dels instruments, de les veus i de solistes; orquestra, solistes; desplaçaments dels cantaires; adequació dels espais per a la interpretació (tarimes, acústica, llum...).

Compositor:

Valentí Miserachs Grau (Sant Martí Sesgueioles, Anoia, 1943) és un prevere, organista, director de cor i compositor català. En 1954 estudià al Seminari de Vic, en 1960 al de Bilbao i en 1963 a la Universitat Gregoriana de Roma. Fou ordenat prevere en 1966 i en 1967 ingressà al Pontifici Institut de Música Sacra de Roma, on es llicencià en cant gregorià (1969) i es diplomà en composició sacra (1977). En 1972 es diplomà en orgue i en 1976 en composició al Conservatori de Bari.

De 1975 a 1980 fou organista i compositor de la Capella Júlia de Sant Pere del Vaticà, i des de 1973 és director i mestre de capella titular de la Capella Liberiana de Santa Maria Major, catedràtic de composició del Conservatori de Matera de 1977 a 1982, i professor de l’Escola de Música T.L. da Victoria (1975-1994). És també catedràtic de composició i direcció polifònica al Pontifici Institut de Música Sacra, del qual en 1995 fou nomenat president director, responsabilitat que mantingué fins a l’any 2012.

Des del seu càrrec ha maldat per difondre la realitat catalana i occitana. Ha prologat la versió italiana de El problema català del bisbe Ramon Masnou i Boixeda i en 1994 fundà Els Amics del Carladès a Catalunya. Per tot això en el 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi. Posseeix també la Encomienda de Alfonso X el Sabio (Espanya, 1999), és Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres (França, 2000).

És acadèmic pontifici (2002) i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (2007). És canonge de la basílica de Santa Maria la Major (1991), protonotari apostòlic (1996) i canonge honorari del Capítol de la Catedral Basílica de Tarragona (2009).

Llibretista:

Josep Ruaix i Vinyet (Moià, 1940) és un prevere, professor i escriptor català. En 1954 va començar la seva carrera eclesiàstica al Seminari de Vic, estudis que va acabar en 1965. Al mateix seminari, l’any 1959 encetà la seva activitat com a ensenyant de català, elaborantse ell mateix el material didàctic. En 1966 fou ordenat prevere. En 1969 es llicencià en humanitats al PontificiInstitut Superior de Llatinitat (Roma), entre 1971 i 1973 va completar els estudis teològics a la Facultat de Teologia de Catalunya i en 1979 es llicencià en filologia clàssica a la Universitat de Barcelona.

Fou capellà a Roma de 1966 a 1971, any en què tornà al bisbat de Vic, on ha exercit diferents càrrecs parroquials fins a l’actualitat. Ha estat professor de català en nombrosos centres docents, i gràcies a la seva experiència ha elaborat uns manuals per a l’aprenentatge de la llengua (El català en fitxes, etc.), amb exercicis molt didàctics i adaptats als diferents nivells. Fou membre de la Junta Permanent de Català de 1984 a 1988. Destaquen també les seves aportacions a la normativa lingüística.

Ha escrit poesia (és autor de la lletra dels Cants per a la litúrgia, musicats per Valentí Miserachs i publicats en 1998), treballs d’història local i articles periodístics a Oriflama, Full Diocesà i a la revista La Tosca de Moià. Ha fet nombroses traduccions i correccions de textos, ha elaborat diccionaris i ha popularitzat l’ús de les anomenades «fitxes Ruaix» en l’ensenyament. Ha estat guardonat amb el Premi Bages de Cultura (1998), la Creu de Sant Jordi (2000), etc.