Exposicions

La vida i obra dels quatre personatges que volem commemorar són motiu suficient com per a poder organitzar un seguit d’exposicions i rutes de diversa índole arreu del territori. Parlem d’exposicions de textos i llibres, d’objectes, de les seves obres realitzades, de les seves accions com a bisbes... Parlem de rutes a peu o amb bicicleta pels diferents indrets de la diòcesi relacionats amb l’actuació de qualsevol d’aquests bisbes, com un canal per a donar-ne a conèixer l’obra des del lleure llur. En definitiva, un ventall multi-disciplinar que ens permet de pensar en accions culturals temàtiques de cara a la vivència del visitant.

Exposicions temporals i itinerants:

Per a cada un dels bisbes i coincidint amb el període de la seva commemoració, es proposa de dur a terme una exposició temporal representativa de la seva acció, que després pot esdevenir una exposició itinerant durant tot el projecte Episcopus en diferents seus, com ara Montserrat, Ripoll, Manresa, Igualada, etc. En destaquem:

1. Exposició dels 4 eixos vertebradors de Veyan

Exposició de Veyan, que recull quatre de les grans dimensions del personatge:

1. Catedral de Sant Pere de Vic
La catedral de Sant Pere de Vic fou consagrada el 15 de setembre de 1803 pel bisbe Francesc de Veyan. El nou temple neoclàssic es construí en l’espai que ocupava l’antiga catedral romànica, bastida pel bisbe i abat Oliba en el segle XI, que s’havia quedat petita per a albergar la creixent població de Vic. Juntament amb la renovació de la catedral, Francesc de Veyan impulsà l’ampliació del palau episcopal i la creació d’una biblioteca al pis superior del claustre, adaptant els espais a les necessitats litúrgiques, catequètiques i caritatives de la diòcesi.

2. Sala de Sínodes
Francesc de Veyan amplià el palau episcopal i el dotà d’un espai representatiu per a l’acolliment de visites i grans esdeveniments: la Sala de Sínodes. Enriquí la sala amb una col·lecció dels retrats de tots els bisbes de Vic, que comença amb Cinidi, el primer bisbe documentat de la seu vigatana, l’any 516.

3. Arxiu i Biblioteca Episcopal
La Biblioteca Episcopal Pública de Vic fou fundada per Francesc de Veyán en 1806. És, d’ençà aquest moment, un actiu fogar cultural per a intel·lectuals i investigadors. Entre altres, Mn. Jacint Verdaguer, Jaume Balmes i sant Antoni Maria Claret en foren lectors. L’Arxiu conté documentació des del segle IX.

4. Càritas
El bisbe Francesc de Veyan realitzà una àmplia obra caritativa, que abastà l’almoina diària, la creació d’una casa d’infants expòsits i la generosa dotació de l’hospital per a pobres malalts. La seva activitat era expressió de la caritat de l’Església de tots els segles. Avui Càritas és, entre altres realitats, continuadora d’aquest servei eclesial.

2. Exposició itinerant "Torras i Bages i els artistes"

Exposició divulgativa de la personalitat de Josep Torras i Bages (1846- 1916). Es tracta d’una exposició d’una selecció d’entre els 58 dibuixos que diversos artistes, membres del Cercle Artístic de Sant Lluc, regalaren al bisbe Josep Torras i Bages, el dia del seu sant, l’any 1898 i que conformen un àlbum de gran valor que avui forma part de les importantíssimes col·leccions d’art que aplega el Museu Episcopal de Vic.

L’exposició s’estructura a partir de 2 capítols bàsics:

  1. Torras i Bages: Bisbe de Vic, autor prolífic de llibres, escrits pastorals i publicacions amb un prestigi que ultrapassa la diòcesi vigatana, amb una enorme influència entre els intel·lectuals i polítics de l’època, i durant tot el segle XX.
  2. L’art i els artistes: En la seva etapa apostòlica i cultural, va ser consiliari del Cercle Artístic de Sant Lluc

Entre les peces rellevants se’n destaca: carta pastoral “Espòs de Sang”, cartes i llibres escrits per Torras i Bages, bàcul del bisbe (disseny de Llimona), 28 dibuixos que els artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc regalaren a Torras i Bages, vídeo amb imatges de les pintures de Sert a la Catedral de Vic, entre d’altres.

Aquesta exposició s'ha portat a Igualada, Manresa, Vic i Sant Joan de les Abadesses.

    

 

DESCARREGA'T LES PASTORALS DE TORRAS I BAGES:

 

3. Exposició permanent sobre la figura de Torras i Bages

Durant tot un curs escolar 2016-2017 s'ha realitzat una exposició permanent a la catedral de Vic de l'obra i la personalitat de Josep Torras i Bages (1846-1916). De caràcter planer i descriptiu, amb objectes exposats que ajuden a entendre la seva figura. S’estructura en 5 capítols bàsics:

  1. Biografia
  2. Pensament i context sòcio-religiós
  3. L’art i els artistes
  4. Home del seu temps. Context político-cultural
  5. La Catedral de Sert

Entre les peces més rellevants se’n destaquen fotografies de les seves principals etapes de la vida, cartes pastorals, vara i objectes personals del bisbe; correspondència amb Gaudí, làmines de l’àlbum del Cercle Artístic, Llibre “Dios y el César”, llibres de les seves visites pastorals, llibre de les visites d’honor després de la inauguració de les pintures de Josep Maria Sert, fotografies del pintor a la Catedral, entre d’altres.

       

4. Exposició Mil·lenari Oliba, Bisbe de Vic

Títol de l'exposició: Oliba Praesul et Pater
Lloc: Museu Episcopal de Vic
Calendari: Tardor 2018
Pressupost: apox. 500.000 euros

El bisbe i abat Oliba (971-1046) fou una figura clau a Catalunya a nivell religiós, polític i cultural. La seva ascendència va ser comparable a les dels grans eclesiàstics europeus de la mateixa època, amb alguns dels quals Oliba mantingué contactes sovintejats. A banda de la seva acció pacificadora reconeguda arreu d’Europa, Oliba va ser un dels protagonistes més destacats de la renovació artística a Catalunya.

Llevat d’algunes iniciatives centrades en la documentació d’arxiu, la figura d’Oliba no ha estat objecte encara d’una exposició monogràfica que posi de relleu la seva importància a nivell espiritual, artístic, cultural, polític i nacional. El mil·lenari de la designació d’Oliba com a bisbe de Vic és l’ocasió de fer-ho en el marc del projecte Episcopus.

Els àmbits temàtics són:

A. La vida d'Oliba Trajectòria vital, orígens, formació i vocació religiosa. La seva inserció en les nissagues comtals catalanes.

B. Bisbe i abat La seva elecció com a abat de Ripoll; la fundació i direcció de diferents comunitats monàstiques. L’accés al bisbat de Vic: ascendència entre l’espiscopat i el clergat català del segle XI. Contactes amb Roma, França i Germània.

C. Oliva, constructor Els edificis patrocinats per Oliba; la catedral romànica de Vic. Oliba i el “primer art romànic”: mètodes constructius i contactes amb l’art europeu. El disseny d’espais monàstics i litúrgics. El renaixement de l’escultura monumental.

D. Oliba, promotor de la cultura Les escoles i biblioteques de Vic i de Ripoll i el vigor de la cultura clàssica i patrística a Catalunya del canvi de mil·lenni a la meitat del segle XI. Les grans Bíblies i els manuscrits litúrgics.

E. Oliba, promotor de la pau Oliba en el terreny polític. El paper dels bisbes en la Catalunya comtal. La defensa de l’antic dret i la revolta feudal. La Pau i Treva.

F. Oliba, "pare de la Pàtria" La memòria d’Oliba: investigacions i popularitat. Oliba, la Renaixença i la construcció de la identitat catalana: el bisbe Morgades i la reconstrucció de Ripoll. La figura d’Oliba, avui.

 

Per a l’exposició es podrà sol·licitar el préstec d’unes 50-80 obres d’art procedents de diferents museus i institucions de Catalunya i Europa.

L’exposició s’acompanyarà de la publicació d’un catàleg amb estudis d’alta rellevancia científica i fitxes catalogràfiques, a càrrec d’especialistes reconeguts en les diferents matèries, amb la idea d’esdevenir un volum de referència i posada al dia sobre la figura d’Oliba i el seu món.

Bisbe Oliba