Exposicions

La vida i obra dels quatre personatges que volem commemorar són motiu suficient com per a poder organitzar un seguit d’exposicions i rutes de diversa índole arreu del territori. Parlem d’exposicions de textos i llibres, d’objectes, de les seves obres realitzades, de les seves accions com a bisbes... Parlem de rutes a peu o amb bicicleta pels diferents indrets de la diòcesi relacionats amb l’actuació de qualsevol d’aquests bisbes, com un canal per a donar-ne a conèixer l’obra des del lleure llur. En definitiva, un ventall multi-disciplinar que ens permet de pensar en accions culturals temàtiques de cara a la vivència del visitant.

Exposició permanent:

Exposició permanent sobre el projecte Episcopus a la seu de la diòcesi de Vic. Es presentaria el projecte amb les seves quatre efemèrides, els principals projectes que s’hi porten a terme, i alhora una àrea polivalent on s’aniria posant una petita mostra de les altres exposicions temporals o itinerants del moment. S’hi destacaria la vida dels quatre bisbes, la seva acció i l’abast que pretén el projecte amb un espai perquè la ciutadania pugui aportar noves idees, així com també un espai audiovisual per a visualitzar el vídeo concret del projecte. L’exposició permetria actuar com a centre d’interpretació per a llegir l’evolució i el paper de la catedral i l’aportació de l’Església de Vic a la societat catalana.

També s’hi inclouria una pantalla per a projectar tant la part artística de la catedral com aspectes litúrgics. El cor de la catedral és previst que serveixi com a espai per a comentar la part artística; també hi haurà diferents punts d’informació en forma de petita columna repartits per la catedral.

Exposicions temporals itinerants:

Per a cada un dels bisbes i coincidint amb el període de la seva commemoració, es proposa de dur a terme una exposició temporal representativa de la seva acció, que després pot esdevenir una exposició itinerant durant tot el projecte Episcopus en diferents seus, com ara Montserrat, Ripoll, Manresa, Igualada, etc. En destaquem:

1. Exposició dels 4 eixos vertebradors de Veyán

Exposició de Veyán, que recull quatre de les grans dimensions del personatge:

1. Catedral de Sant Pere de Vic
La catedral de Sant Pere de Vic fou consagrada el 15 de setembre de 1803 pel bisbe Francesc de Veyan. El nou temple neoclàssic es construí en l’espai que ocupava l’antiga catedral romànica, bastida pel bisbe i abat Oliba en el segle XI, que s’havia quedat petita per a albergar la creixent població de Vic. Juntament amb la renovació de la catedral, Francesc de Veyan impulsà l’ampliació del palau episcopal i la creació d’una biblioteca al pis superior del claustre, adaptant els espais a les necessitats litúrgiques, catequètiques i caritatives de la diòcesi.

2. Sala de Sínodes
Francesc de Veyán amplià el palau episcopal i el dotà d’un espai representatiu per a l’acolliment de visites i grans esdeveniments: la Sala de Sínodes. Enriquí la sala amb una col·lecció dels retrats de tots els bisbes de Vic, que comença amb Cinidi, el primer bisbe documentat de la seu vigatana, l’any 516.

3. Arxiu i Biblioteca Episcopal
La Biblioteca Episcopal Pública de Vic fou fundada per Francesc de Veyán en 1806. És, d’ençà aquest moment, un actiu fogar cultural per a intel·lectuals i investigadors. Entre altres, Mn. Jacint Verdaguer, Jaume Balmes i sant Antoni Maria Claret en foren lectors. L’Arxiu conté documentació des del segle IX.

4. Càritas
El bisbe Francesc de Veyan realitzà una àmplia obra caritativa, que abastà l’almoina diària, la creació d’una casa d’infants expòsits i la generosa dotació de l’hospital per a pobres malalts. La seva activitat era expressió de la caritat de l’Església de tots els segles. Avui Càritas és, entre altres realitats, continuadora d’aquest servei eclesial.

2. Exposició itinerant sobre el bisbe Torras i Bages

Exposició divulgativa de la personalitat de Josep Torras i Bages (1846- 1916). Es tracta d’una exposició d’una selecció d’entre els 58 dibuixos que diversos artistes, membres del Cercle Artístic de Sant Lluc, regalaren al bisbe Josep Torras i Bages, el dia del seu sant, l’any 1898 i que conformen un àlbum de gran valor que avui forma part de les importantíssimes col•leccions d’art que aplega el Museu Episcopal de Vic.

Aquesta exposició vol posar de manifest la gran aportació que va fer el bisbe Torras i Bages al món de l’art que el descriu com a un home amb una gran sensibilitat envers la producció artística i cultural que conformen la identitat d’un país. Profundes conviccions com el seny, la llengua i pensament catalans, el convertiren, en el seu moment, en un dels principals impulsors de la Renaixença catalana.

L’exposició s’estructura a partir de 2 capítols bàsics:

  1. Torras i Bages: Bisbe de Vic, autor prolífic de llibres, escrits pastorals i publicacions amb un prestigi que ultrapassa la diòcesi vigatana, amb una enorme influència entre els intel•lectuals i polítics de l’època, i durant tot el segle XX.
  2. L’art i els artistes: En la seva etapa apostòlica i cultural, va ser consiliari del Cercle Artístic de Sant Lluc

Entre les peces rellevants se’n destaca: carta pastoral “Espòs de Sang”, cartes i llibres escrits per Torras i Bages, bàcul del bisbe (disseny de Llimona), 28 dibuixos que els artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc regalaren a Torras i Bages, vídeo amb imatges de les pintures de Sert a la Catedral de Vic, entre d’altres.

Igualada: del 23 de març al 17 d'abril de 2016

Manresa: del 13 al 29 de maig de 2016

    

 

DESCARREGA'T LES PASTORALS DE TORRAS I BAGES:

 

3. Exposició permanent "Torras i Bages. Home de l'eternitat"

Es tracta d’una exposició divulgativa de l’obra i la personalitat de Josep Torras i Bages (1846-1916). De caràcter planer i descriptiu, amb objectes exposats que ajuden a entendre la seva figura. Se situa al deambulatori de la Catedral i s’estructura en 5 capítols bàsics:

  1. Biografia
  2. Pensament i context socio-religiós
  3. L’art i els artistes
  4. Home del seu temps. Context político-cultural
  5. La Catedral de Sert

Entre les peces més rellevants se’n destaquen fotografies de les seves principals etapes de la vida, cartes pastorals, vara i objectes personals del bisbe; correspondència amb Gaudí, làmines de l’àlbum del Cercle Artístic, Llibre “Dios y el César”, llibres de les seves visites pastorals, llibre de les visites d’honor després de la inauguració de les pintures de Josep Maria Sert, fotografies del pintor a la Catedral, entre d’altres.

       

4. Exposició dels 1.500 anys de la història del Bisbat de Vic

Amb motiu dels 1.500 anys del bisbat de Vic, s’organitzarà una exposició sobre la història del bisbat i els seus principals reptes. Una evolució històrica, teològica i arquitectònica que ens portarà de viatge entre els més de setanta bisbes que han passat per la diòcesi des de la seva creació.
L’exposició està pensada per a anar acompanyada d’un llibre, l’episcopologi (relació dels diferents bisbes), i serà instal·lada al claustre de la catedral, així com de forma itinerant en altres indrets i centres culturals de la diòcesi.

5. Exposició Mil·lenari Oliba, Bisbe de Vic

Títol de l'exposició:
Oliba Praesul et Pater
Mil·lenari d’Oliba, bisbe de Vic

Lloc:
Museu Episcopal de Vic

Presentació i justificació:
El bisbe i abat Oliba (971-1046) fou una figura clau a Catalunya a nivell religiós, polític i cultural. La seva ascendència va ser comparable a les dels grans eclesiàstics europeus de la mateixa època, amb alguns dels quals Oliba mantingué contactes sovintejats. A banda de la seva acció pacificadora reconeguda arreu d’Europa, Oliba va ser un dels protagonistes més destacats de la renovació artística a Catalunya, mitjançant l’impuls decidit dels escriptoris monàstics i catedràtics i, especialment, la promoció, reconstrucció i millora de nombrosos edificis per al culte, entre els quals les seves abadies de Ripoll i de Cuixà.
Llevat d’algunes iniciatives centrades en la documentació d’arxiu, la figura d’Oliba no ha estat objecte encara d’una exposició monogràfica que posi de relleu la seva importància a nivell espiritual, artístic, cultural, polític i nacional.
El mil·lenari de la designació d’Oliba com a bisbe de Vic és l’ocasió de fer-ho en el marc del projecte Episcopus.

 

Bisbe Oliba