Cicle de conferències temàtiques

Eminències del món cristià català i historiadors faran diverses conferències sobre temes d’actualitat que són motiu de preocupació o sobre els quals hem de reflexionar.

Conferència "Trencant mites de la fe i la raó"

El 17 de març va tenir lloc aquesta xerrada la qual va comptar amb la participació del Dr. David Jou, Dr. Francesc Torralba i Mn Jaume Casamitjana i moderada per la Dra. Carme Sanmartí. La xerrada va realizar-se a l’Aula Magna de la Universitat de Vic i va comptar amb la participació d’uns 80 alumnes de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat i unes 50 persones d’altres àmbits de la ciutat.

Jornades sobre Josep Torras i Bages, Bisbe de Vic, de l'Institut Superior de Ciències Religioses

Els dies 10 i 11 de maig de 2016 es van celebrar a l'Institut Superior de Ciències Religioses aquestes jornades per a tractar, des de diferents angles d’estudi, la transcendència que va tenir el bisbe Torras i Bages en l’Església catalana de la seva època, així com també en la petjada que deixà i la influència que tingué en la configuració del catalanisme en l’interessant context del tombant del 1900.

Es va tractar la seva persona com a bisbe, com a teòleg, com a filòsof, com a promotor de les arts. Les ponències van ser confiades a especialistes en la figura i en el seu context, investigadors i docents en centres acadèmics catalans; Mons Valentí Miserachs, Dr. Jordi Bohigas, Dr. Jordi Figuerola, Dr. Ignasi Roviró, Dra. Barbara Marchi, Dr. Jaume Medina.

Congrés Internacional "EPISCOPUS. La diòcesi de Vic i l'Església a Catalunya en el context europeu"

Congrés organitzat per l’ISCRVic i la UVic-UCC, i que tindrà lloc el 29 i 30 de novembre i l’1 de desembre de 2017. Es tracta d’un congrés que ha d’emmarcar l’Església en un nivell històric, cultural, artístic, humanístic alhora que ha de plantejar els reptes de futur d’aquesta institució.

Per a la realització d’aquestes conferències està previst comptar amb figures de reconegut prestigi com Antoni Pladevall, Paul Freedman, Ramon Ordeig, Marc Sureda, Imma Ollich, Montserrat de Rocafiguera, Irene Llop, Ignasi Roviró, Josep Moran, M.S.Gros, entre altres.

Conferències temàtiques sobre Torras i Bages amb motiu de les exposicions itinerants

Aprofitant la inauguració de cada una de les exposicions a les principals ciutats de la diòcesi, cada una d’elles s’ha portat a terme una conferència que relaciona el bisbe Torras i Bages amb el seu vincle directe amb la ciutat. Així, doncs, s’han desenvolupat les següents tres conferències:

-A Igualada, “Torras i Bages i els artistes de Sant Lluc: una compenetració d’ideals”, a càrrec de la sra. Bàrbara Marchi, doctora en Història de l’Art.

-A Manresa, “Torras i Bages, cultura i art”, a càrrec del sr. Xavier Baró, un dels autors del llibre “Torras i Bages.Home de l’eternitat” i professor d’història de la Universitat Internacional de Catalunya.

-A Sant Joan de les Abadesses, “Torras i Bages i el modernisme”, a càrrec de Bàrbara Marchi.