Cicle de conferències

Eminències del món cristià català i historiadors faran diverses conferències sobre temes d’actualitat que són motiu de preocupació o sobre els quals hem de reflexionar.
Per a cada un dels bisbes es realitzarà una conferència temàtica, que tindrà lloc en indrets importants de la vida de cada un d’ells: Tarragona, Girona, monestir de Ripoll, monestir de Cuixà, la Seu de Manresa, monestir de Montserrat, Universitat Sertoriana d’Osca, Hospital de la Santa Creu, Universitat de Barcelona, Seminari de Vic i a l’Asil de les germanetes dels Pobres de Vic.
Podran ser en format conferència, taula rodona o seminari. Han de servir com a eix de promoció i alhora de desplegament dels missatges rellevants de cada un dels bisbes. Algunes primeres hipòtesis...
En el cas del bisbe Cinidi, es podria fer a Tarragona, on el 6 de novembre de l’any 516 es va celebrar el Concili Provincial Tarraconense. I a Girona, on l’any següent es va celebrar un altre concili provincial.
Si parlem del bisbe Oliba, ens trobem que va dur a terme moltes accions importants, algunes a destacar i on es podrien fer els actes/conferències, que serien als monestirs de Ripoll i de Cuixà, a la Seu de Manresa i al monestir de Montserrat, ja que en tots aquests punts hi va influir, tant en el vessant religiós com l’arquitectònic. Per al bisbe Fancesc Veyán i Mola està organitzada una conferència sobre la Fe i la raó. Conferència de David Jou (físic) i Jordi Basté (periodista) a alumnes de batxillerat i posterior treball amb suport de material didàctic per a treballar els temes tractats en la conferència. Veyan obre la religió al diàleg amb la raó. El diàleg feciència és avui ben actual i necessari per a la vivència i convivència entre les religions que interactuen en la nostra societat. Així, doncs, volem acostar aquest diàleg als estudiants d’ESO i batxillerat de les escoles i instituts de la ciutat de Vic, organitzant una conferència sobre el tema «Fe i raó» amb dues personalitats de mons ben diferents.
Un diàleg conduït per professionals i que és poc comú en la societat d’avui dia, i més encara en el sector més jove de la societat. Un fòrum que ha de permetre establir una conversa oberta i participativa dels ponents i els estudiants sobre la fe i la raó.
En el cas del bisbe Torras i Bages, es podrien fer conferències a la Universitat de Barcelona, on es va graduar en filosofia i lletres i dret. Un altre lloc a tenir en compte seria el Seminari de Vic i l’Asil de les Germanetes dels Pobres de Vic.
Per altra banda, està previst un congrés conjuntament amb la Universitat de Vic amb el títol «Església i societat a la Catalunya Central: passat, present i futur». Un cicle de tres dies en què es desenvoluparan ponències entorn d’aquesta temàtica i que ha d’emmarcar l’Església en un nivell històric, cultural, artístic, humanístic alhora que ha de plantejar els reptes de futur d’aquesta institució.
Per a la realització d’aquestes conferències està previst comptar amb figures de reconegut prestigi, experts en les figures dels indicats bisbes i que permetin el lligam del missatge de cadascun dels prelats amb les necessitats de la societat actual.